Zώντας με τις κρίσεις πανικού

Zώντας με κρίσεις πανικού

Zώντας με τις κρίσεις πανικού είναι ένας πραγματικός καθημερινός αγώνας που αφορά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Περίπου το 80% των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή του θα βιώσει τουλάχιστον μία ή περισσότερες κρίσεις πανικού. Ας δούμε όμως τί  σημαίνει Κρίση Πανικού.

Οι κρίσεις πανικού είναι ξαφνικές, έντονες αυξήσεις φόβου, πανικού ή άγχους. Έρχονται απότομα και έχουν σωματικά καθώς και συναισθηματικά συμπτώματα. Πολλοί άνθρωποι με κρίσεις πανικού μπορεί να έχουν δυσκολία στην αναπνοή, να ιδρώνουν πολύ, να έχουν αίσθημα πνιγμού, να τρέμουν και να αισθάνονται ότι η καρδιά τους χτυπά δυνατά και γρήγορα. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν επίσης πόνο στο στήθος και αίσθημα απόσπασης από την πραγματικότητα ή τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, οπότε πιστεύουν ότι έχουν καρδιακή προσβολή. Άλλοι αναφέρουν ότι αισθάνονται σαν να έχουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ειδικοί λένε ότι το πιο σημαντικό κομμάτι αντιμετώπισης μια κρίσεις πανικού είναι να αναγνωρίσουμε ότι αυτό που μας συμβαίνει είναι όντως μια κρίση πανικού και όχι κάτι άλλο. Αναγνωρίζοντας ότι έχετε μια κρίση πανικού αντί για καρδιακή προσβολή, μπορείτε να θυμηθείτε ότι αυτό είναι προσωρινό, θα περάσει και ότι είστε εντάξει. Αφαιρέστε τον φόβο ότι ενδέχεται να πεθάνετε ή ότι η επικείμενη καταστροφή είναι πραγματική. Αυτό μπορεί να σας επιτρέψει να εστιάσετε σε άλλες τεχνικές για να μειώσετε τα συμπτώματά σας.

Παρότι υπάρχουν πολλές τεχνικές αντιμετώπισης μιας κρίσης πανικού, πολύς κόσμος δε καταφέρνει να τις διαχειριστεί μόνος του. Οι ειδικές αναπνοές, το focus σε ένα αντικείμενο, η νοερή απεικόνιση μια ευχάριστης κατάστασης, η μυρωδιά λεβάντας, η ελαφριά άσκηση, η γιόγκα και ο διαλογισμός φαίνονται να μην είναι εύκολη υπόθεση από το άτομο που βιώνει κάτι τέτοιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με το ψυχολογικό υπόβαθρο του πάσχοντος, οι βενζοδιαζεπίνες είναι μονόδρομος. Ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στο βαθμό που ο ίδιος ο ασθενής θα τον ”αφήσει”. Στατιστικά τα περισσότερα άτομα που βιώνουν κρίσεις πανικού έχουν κάποια μορφή εσωστρέφειας ή απόκρυψης της ψυχολογικής τους κατάστασης. Το μοίρασμα σκέψεων και συναισθημάτων είναι πολύ κερδοφόρο σε αυτή την περίπτωση. Επίσης ζώντας με τις κρίσεις πανικού, είναι εξαιρετικά χρήσιμο να έχουμε δίπλα μας ένα άτομο που κατανοεί την κατάστασή μας και μπορεί να μας βοηθήσει ακόμα και με την απλή φράση σε ήρεμο τόνο <<όλα είναι καλά, όλα θα πάνε καλά, θα περάσει>>.

Μια άλλη μορφή αντιμετώπισης είναι οι εναλλακτικές θεραπείες. Ζώντας με τις κρίσεις πανικού, έχουμε ένα εξασθενημένο νευρικό σύστημα και ένα συνεχόμενο μπλοκάρισμα των ζωτικών μας οργάνων. Η ρεφλεξολογία μπορεί να επικεντρωθεί σε αυτά και να ανακουφίσει αποτελεσματικά ένα μεγάλο μέρος συμπτωμάτων, προσδίδοντας χαλάρωση και ξυπνώντας τους μηχανισμούς αυτοΐασης σε ψυχοσωματικό επίπεδο. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ κι εδώ.

Κοινοποίηση σε
ΠΡΟΣΕΧΩΣ