Ζώντας με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Ζώντας με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Ζώντας με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto (HT) είναι πραγματικά ένας καθημερινός αγώνας. Μετά από μια τέτοια διάγνωση, ο κάθε άνθρωπος αναρωτιέται τί έχει κάνει λάθος ή τι έχει πάει στραβά και βρίσκεται σε αυτήν τη κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto έχει ενταχθεί από την ανακάλυψή της στις αυτοάνοσες φλεγμονές.

Σε ασθενείς με αυτήν την αυτοάνοση κατάσταση, τα ανοσοκύτταρα επισημαίνουν εσφαλμένα υγιή κύτταρα θυρεοειδούς ως επικίνδυνα εισβολείς και τα καταστρέφουν με αντισώματα. Επειδή αυτό θα εμποδίσει τελικά την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, η μεταβολική διαδικασία επιβραδύνεται και τα αδρανή συμπτώματα του θυρεοειδούς συνεχίζονται.Εάν έχετε υπολειτουργικό θυρεοειδή, ή είστε επί του παρόντος αδιάγνωστοι, αλλά υποψιάζεστε ότι μπορεί να υποφέρετε από αυτά τα συμπτώματα, ακολουθούν μερικές συμβουλές τρόπου ζωής που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την κατάστασή σας και να ανακτήσετε τον έλεγχο της υγείας σας.

Διώξτε τη γλουτένη από τη ζωή σας.
Η γλουτένη επιδεινώνει το σύνδρομο διαρροής του εντέρου (επίσης γνωστό ως εντερική διαπερατότητα). Αυτό σημαίνει ότι τα άπεπτα τρόφιμα και τα παθογόνα αποκτούν πρόσβαση στην κυκλοφορία σας, προκαλώντας ανοσοαπόκριση. Η δομή της γλουτένης είναι παρόμοια με αυτήν της θυρεοειδικής ορμόνης. Σε περιπτώσεις Ηashimoto, δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει επαναπρογραμματιστεί για να προσβάλει τον θυρεοειδή σας, πιθανότατα θα επιτεθεί και στην πρωτεΐνη της γλουτένης.

Μάθετε να διακρίνετε τα τρόφιμα. 
Δεδομένου ότι η διαρροή του εντέρου είναι μια συσχετισμένη κατάσταση για το HT, όσοι πάσχουν από αυτό έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διάφορες ευαισθησίες στα τρόφιμα. Καθώς η τροφή παραμένει άπεπτη και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, το ανοσοποιητικό σύστημα τους επισημαίνει ως επικίνδυνο και προγραμματίζει τον εαυτό του να ανταποκριθεί ανάλογα. Ο επαγγελματίας ιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε ποια τρόφιμα προκαλούν ανταπόκριση στο σώμα σας. Μόλις μάθετε ποια τρόφιμα προκαλούν αρνητική ανταπόκριση, μπορείτε να τα αφαιρέσετε από τη διατροφή σας καθώς υποβάλλετε το πρόγραμμα θεραπείας σας, το οποίο θα πρέπει επίσης να στοχεύει στην επούλωση του εντέρου.

Μάθετε κάποιες δεξιότητες διαχείρισης άγχους.
Το χρόνιο στρες αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακή μετατροπή ορμονών του θυρεοειδούς, φλεγμονή και χαμηλότερη ανοσολογική ευαισθησία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό, όπως ο διαλογισμός, η βαθιά αναπνοή και η γιόγκα ήταν όλες τεχνικές που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το άγχος.

Μην παραλείπετε τις σχετικές εξετάσεις υγείας
Μπορεί να είναι εξαιρετικά τρομακτικό να αποδοκιμαστείτε από λάθος εξετάσεις. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αναζητήσει έναν λειτουργικό ιατρό που θα σας δοκιμάσει για τα εξής:

  • TSH
  • T4
  • T3
  • Αντίστροφη T3
  • T3 πρόσληψη
  • Αντισώματα κατά της θυρεοσφαιρίνης
  • Αντισώματα υπεροξειδάσης του θυρεοειδούς
  • Δοκιμή ευαισθησίας στα τρόφιμα
  • Μικροβιακή υπερανάπτυξη
  • Βαριά μέταλλα
  • Λειτουργία επινεφριδίων
  • Γλυκόζη και ινσουλίνη

Ομοίως με όλες τις αυτοάνοσες καταστάσεις, η χρήση φαρμάκων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση που δεν θα αντιμετωπίσει το υποκείμενο ζήτημα. Ο επαγγελματίας ιατρός σας θα σας βοηθήσει να βρείτε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας που θα αντιμετωπίσει τις μοναδικές ρίζες της ασθένειάς σας και θα σας επιτρέψει να είστε ενεργός παίκτης στη διαδικασία θεραπείας σας.

Δοκιμάστε εναλλακτικούς τρόπους εξισορρόπησης του προβλήματος
Τίποτα δεν θα μπορούσε να σας σταματήσει από το να δοκιμάσετε εναλλακτικά διάφορες τεχνικές εξισορρόπησης των ορμονών σας.  Ζώντας με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto σίγουρα θα χρειαστείτε να έλθετε πιό κοντά σε φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης της νόσου. Για παράδειγμα η Ρεφλεξολογία μπορεί να χαμηλώσει τα επίπεδα τους στρες και να εξομαλύνει ορμονικά ζητήματα. Βάση του τρόπου ζωής σας μπορείτε να λάβετε ένα πρωτόκολλο συντήρησης ή και θεραπείας – ανάλογα με τη βαρύτητα, χρονιότητα του προβλήματος κλπ- από εξειδικευμένους ρεφλεξολόγους. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ κι εδώ.

Κοινοποίηση σε
ΠΡΟΣΕΧΩΣ