Διαχειριστείτε το στρες!

Διαχειριστείτε το στρες!

Διαχειριστείτε το stress!

Στρες. Όλοι ζούμε μαζί του κάθε μέρα. Αλλά πώς αντιδράτε στο καθημερινό άγχος; Για μερικούς ανθρώπους, οι στρεσογόνοι παράγοντες της ζωής τους αναγκάζουν να γίνουν ευερέθιστοι ή ανίκανοι να επικεντρωθούν στις εργασίες. Άλλοι έχουν πρόβλημα με τον ύπνο. Άλλοι αντιδρούν τρώγοντας πρόχειρο φαγητό – και πολλά από αυτά! Τα καλά νέα: Ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένο το πρόγραμμά σας, είναι δυνατό να διαχειριστείτε το άγχος και να το κρατήσετε από τη ζωή σας.

Αιτίες του στρες

Με απλά λόγια, το άγχος περιγράφει τις πολλές απαιτήσεις και πιέσεις που όλοι βιώνουμε, σε κάποιο βαθμό, κάθε μέρα. Αυτές οι απαιτήσεις είναι φυσικής, ψυχικής, συναισθηματικής ή ακόμη και χημικής φύσης. Η λέξη “άγχος” περιλαμβάνει τόσο την αγχωτική κατάσταση, όσο και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε υπό πίεση, την απόκρισή σας στο άγχος.

Το πρόβλημα με το άγχος είναι ότι ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα, διεγείροντας την απελευθέρωση των ορμονών του στρες σε όλο το σώμα σας. Αυτές οι ορμόνες σας δίνουν μεγάλη ενέργεια και προκαλούν άλλες αλλαγές στο σώμα, όπως η απόκριση «μάχης ή πτήσης».

Η απάντηση «μάχη ή πτήση» κάνει τον καρδιακό σας ρυθμό πιο γρήγορο. Μπορεί να αισθάνεστε πολύ νευρικοί, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Βραχυπρόθεσμα, η απάντηση “μάχη ή πτήση” προκαλεί αλλαγές που σας επιτρέπουν να χειριστείτε ξαφνικά αγχωτικά γεγονότα. Όταν αντιμετωπίζετε φόβο – ή ακόμα και θυμάστε ένα αγχωτικό ή τρομακτικό γεγονός από το παρελθόν – οι προκύπτουσες ορμονικές αλλαγές υπερφορτίζουν το σώμα σας σε μια κατάσταση υψηλής διέγερσης. Αυτό σας προετοιμάζει για δράση.

Αλλά το μακροπρόθεσμο άγχος μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Όταν οι ορμόνες του στρες παραμένουν αυξημένες με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει μια σταδιακή και σταθερή ροή επιβλαβών αλλαγών στο σώμα. Το μακροχρόνιο άγχος μπορεί να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ασθενειών.

Το άγχος μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό, ανάλογα με την κατάσταση. Το θετικό στρες (που ονομάζεται eustress) μπορεί να περιλαμβάνει έναν επερχόμενο γάμο, τις διακοπές ή την εγκυμοσύνη. Από την άλλη πλευρά, το αρνητικό άγχος (που ονομάζεται αγωνία) έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη ανταπόκριση στο άγχος. Εάν είναι συνεχές, το αρνητικό άγχος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια παραγωγικότητας, προβλήματα υγείας και εξάντληση.

Συμβουλές για τη διαχείριση του στρες

Τώρα που καταλαβαίνετε περισσότερα για το άγχος και τα συμπτώματα, δοκιμάστε τις ακόλουθες 6 συμβουλές για να χαλαρώσετε, να απαλλαγείτε από το άγχος και να επαναφέρετε τον έλεγχο της συναισθηματικής σας κατάστασης:

  • Προσδιορίστε τις πηγές του στρες. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι προκαλεί τα συμπτώματα άγχους σας. Ίσως είστε υπερβολικοί (πάρα πολλές δεσμεύσεις) και αισθάνεστε κουρασμένοι και ευερέθιστοι. Μόλις εντοπίσετε τις πηγές άγχους, προσπαθήστε να τις ελαχιστοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.
  • Μιλήστε γι΄αυτό. Συζητήστε με έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή έναν θεραπευτή εάν το άγχος σας είναι πολύ υψηλό. Το να βγάζετε τα συναισθήματά σας χωρίς να σας κρίνουν άλλοι είναι ζωτικής σημασίας για την καλή ψυχική υγεία.
  • Πάρτε χρόνο. Προτού φτάσετε στο σημείο να λυγίσετε, αφιερώστε χρόνο για λίγη καλή μοναξιά. Αφιερώστε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας, μακριά από τις ανησυχίες και τις ευθύνες του κόσμου. Βρείτε χρόνο για εσωτερική δύναμη και συναισθηματική θεραπεία.
  • Ορίστε όρια. Ποτέ μην διστάσετε να πείτε “όχι” πριν αναλάβετε πάρα πολλές δεσμεύσεις. Ειδικά εάν ισορροπούν την εργασία και την οικογένεια, είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα. Το να λέτε “όχι” μπορεί να σας βοηθήσει να φέρετε το άγχος σας σε ένα εύχρηστο επίπεδο και να σας δώσει περισσότερο έλεγχο στη ζωή σας.
  • Δοκιμάστε να αναπνέετε σωστά. Η αναπνοή μπορεί να μετρήσει και να αλλάξει την ψυχολογική σας κατάσταση, αυξάνοντας ή μειώνοντας την ένταση μιας αγχωτικής στιγμής. Συχνά, οι άνθρωποι που είναι ανήσυχοι ή αναστατωμένοι παίρνουν ρηχές αναπνοές και τις κρατούν ασυνείδητα. Δίνοντας προσοχή στην αναπνοή σας, ιδιαίτερα όταν εκπνέετε σε τεταμένες στιγμές, θα νιώσετε πιο χαλαροί. Αναπνεύστε από την κοιλιά σας, φυσάτε τον φυσητήρα με μια σταθερή ροή αναπνοής. Εάν φυσάτε πολύ σκληρά ή πολύ απαλά, δεν θα έχετε φυσαλίδες. Αλλά οι ομαλές, σταθερές αναπνοές θα παράγουν μια ωραία ροή φυσαλίδων. Χρησιμοποιήστε αυτήν την τεχνική αναπνοής (χωρίς τις φυσαλίδες) όταν αισθάνεστε άγχος.
  • Ασκηθείτε καθημερινά. Η άσκηση θεωρείται ότι αυξάνει την έκκριση ενδορφινών, φυσικών παραγόμενων ουσιών στον εγκέφαλο που προκαλούν συναισθήματα γαλήνης. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση, μαζί με τα αυξημένα επίπεδα ενδορφίνης, αυξάνει πραγματικά την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση και μειώνει την ένταση. Η άσκηση λειτουργεί επίσης ως μηχανισμός άμυνας εκτοπισμού για όσους έχουν «άγχος». Τι σημαίνει αυτό? Εάν έχετε περπατήσει ποτέ για αρκετά χιλιόμετρα, γνωρίζετε πόσο δύσκολο είναι να σκεφτείτε τα προβλήματά σας όταν το μυαλό σας επικεντρώνεται στο περπάτημα.

Επίσης στην περίπτωση άγχους βοηθά η Ρεφλεξολογία, διότι χαλαρώνει το σώμα και το βάζει σε κατάσταση ευεξίας. Για να κλείσετε μια συνεδρία ρεφλεξολογίας, δείτε ΕΔΩ.

Κοινοποίηση σε
ΠΡΟΣΕΧΩΣ