Ψωρίαση: αίτιες και αντιμετώπιση

Ψωρίαση: αίτιες και αντιμετώπιση

Ψωρίαση: αίτιες και αντιμετώπιση

Η ψωρίαση είναι μια δερματική ασθένεια που προκαλεί κόκκινα φολιδωτά μπαλώματα, συνήθως στα γόνατα, τους αγκώνες, τον κορμό και το τριχωτό της κεφαλής. Η ψωρίαση είναι μια κοινή, μακροχρόνια (χρόνια) ασθένεια χωρίς θεραπεία. Τείνει να περνάει κύκλους, να ξεφλουδίζει για μερικές εβδομάδες ή μήνες, μετά να υποχωρεί για λίγο ή να εξαφανίζεται. Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση κατάσταση που προκαλεί την ταχεία συσσώρευση των κυττάρων του δέρματος. Αυτή η συσσώρευση κυττάρων προκαλεί απολέπιση στην επιφάνεια του δέρματος.

Η φλεγμονή και η ερυθρότητα γύρω από τα σημεία που συναντάται είναι αρκετά συχνή. Οι τυπικές ψωριασικές φολίδες είναι υπόλευκο-ασήμι χρώμα και αναπτύσσονται σε παχιά, κόκκινα μπαλώματα. Μερικές φορές, αυτά τα μπαλώματα θα σπάσουν και θα αιμορραγούν. Η ψωρίαση είναι το αποτέλεσμα μιας επιταχυνόμενης διαδικασίας παραγωγής δέρματος. Συνήθως, τα κύτταρα του δέρματος αναπτύσσονται βαθιά στο δέρμα και ανεβαίνουν αργά στην επιφάνεια. Τελικά, πέφτουν. Ο τυπικός κύκλος ζωής ενός δερματικού κυττάρου είναι ένας μήνας.

Σε άτομα με ψωρίαση, αυτή η διαδικασία παραγωγής μπορεί να συμβεί σε λίγες μόνο ημέρες. Εξαιτίας αυτού, τα κύτταρα του δέρματος δεν έχουν χρόνο να πέσουν. Αυτή η ταχεία υπερπαραγωγή οδηγεί στη συσσώρευση των κυττάρων του δέρματος.

Αν και η ιατρική δεν έχει ακόμα καταλήξει στα σαφή αίτια πρόκλησης της ασθένειας αυτής, κεντρικό ρόλο παίζουν τα παρακάτω:

Ανοσοποιητικό:

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση πάθηση. Οι αυτοάνοσες καταστάσεις είναι το αποτέλεσμα του σώματος που επιτίθεται στον εαυτό του. Στην περίπτωση της ψωρίασης, τα λευκά αιμοσφαίρια γνωστά ως Τ κύτταρα προσβάλλουν κατά λάθος τα κύτταρα του δέρματος.

Σε ένα τυπικό σώμα, τα λευκά αιμοσφαίρια αναπτύσσονται για να επιτεθούν και να καταστρέψουν τα βακτήρια που εισβάλλουν και να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις. Αυτή η εσφαλμένη επίθεση προκαλεί τη διαδικασία παραγωγής των κυττάρων του δέρματος σε υπερβολική κίνηση. Η επιταχυνόμενη παραγωγή κυττάρων του δέρματος προκαλεί την ανάπτυξη των νέων δερματικών κυττάρων πολύ γρήγορα. Σπρώχνονται στην επιφάνεια του δέρματος, όπου συσσωρεύονται. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, έντονο ή και χρόνιο στρες, συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών ή κάποια φαρμακευτική αγωγή που συνήθως σχετίζεται με λήψη λιθίου ή φάρμακα για την υπέρταση.

Κληρονομικότητα:

Μερικοί άνθρωποι κληρονομούν γονίδια που τα καθιστούν πιο πιθανό να αναπτύξουν ψωρίαση. Εάν έχετε ένα άμεσο μέλος της οικογένειας με την κατάσταση του δέρματος, ο κίνδυνος εμφάνισης ψωρίασης είναι υψηλότερος. Ωστόσο, το ποσοστό των ατόμων που έχουν ψωρίαση και γενετική προδιάθεση είναι μικρό. Περίπου 2 έως 3 τοις εκατό των ατόμων με το γονίδιο αναπτύσσουν την κατάσταση αυτή.

Η αντιμετώπιση της ψωρίασης γίνεται: είτε με τοπικά κορτικοστεροειδή, ρετινοειδή, βιταμίνη D, σαλικυλικό οξύ και ενυδατικά, είτε με από του στόματος χορήγηση φαρμάκων όπως μεθοτρεξάτη και κυκλοσπορίνη κ.α. Επίσης το φως του ήλιου σκοτώνει τα υπερβολικά λευκά αιμοσφαίρια που επιτίθενται σε υγιή κύτταρα του δέρματος και προκαλούν την ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων. Τόσο το φως UVA όσο και το φως UVB μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της ήπιας έως μέτριας ψωρίασης.

Τα περισσότερα άτομα με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση θα επωφεληθούν από έναν συνδυασμό θεραπειών. Αυτός ο τύπος θεραπείας χρησιμοποιεί περισσότερους από έναν από τους τύπους θεραπείας για τη μείωση των συμπτωμάτων. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν την ίδια θεραπεία σε όλη τους τη ζωή. Άλλοι μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν περιστασιακά τις θεραπείες εάν το δέρμα τους σταματήσει να ανταποκρίνεται σε αυτό που χρησιμοποιούν.

Επειδή η συσσώρευση τοξινών μέσα στο σώμα είναι ένας κύριος παράγοντας έξαρσης της ψωρίασης, φαίνεται να λειτουργεί και η ρεφλεξολογία ως μέσο αποβολής τοξινών και άλλων άχρηστων ουσιών με τη διέγερση των απεκκριτικών οργάνων. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε εδώ:

Κοινοποίηση σε