Τι είναι η ομοιοπαθητική;

Η ομοιοπαθητική, από τις λέξεις όμοιον και πάθος, είναι ένα σύστημα εναλλακτικής ιατρικής που βασίζεται στην πεποίθηση ότι το σώμα μπορεί να θεραπεύσει τον εαυτό του. Προέρχεται από τους αρχαίους ελληνικούς χρόνους όταν ο Ιπποκράτης διατύπωσε για πρώτη φορά τα βασικά της φιλοσοφίας του.

Ως ένα οργανωμένο σύστημα φαρμακευτικής θεραπείας αναπτύχθηκε από τον Δρ. Samuel Christian Hahnemann (1755-1843), με βάση το αξίωμα πως «τα όμοια θεραπεύονται με τα όμοια» (similia similibus curantur). Δηλαδή, μια ασθένεια μπορεί να θεραπευθεί με χρήση φαρμακευτικών ουσιών που, όταν χορηγηθούν σε έναν υγιή οργανισμό, μπορούν να προκαλέσουν τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας. 

Είναι ένα φυσικό θεραπευτικό σύστημα που στοχεύει στην τόνωση και την ενθάρρυνση των φυσικών θεραπευτικών δυνάμεων ανάκαμψης του σώματος. Στις μέρες μας, εφαρμόζεται σε μεγάλο αριθμό χωρών σε όλο τον κόσμο. Είναι «ολιστική». Αντιμετωπίζει δηλαδή ολόκληρο το άτομο ως άτομο του οποίου τα μέρη, τα όργανα και τα επίπεδα της ύπαρξης είναι αλληλένδετα, αντί να θεραπεύει μόνο τα συμπτώματα ή τη «νόσο». Για το λόγο αυτό, άτομα με τα ίδια προβλήματα ή «ασθένειες» μπορεί συχνά να αντιμετωπίζονται με διαφορετικά ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι φυσικά φάρμακα ορυκτής, φυτικής και ζωικής προέλευσης. Παράγονται με φυσικό τρόπο και έτσι διαφέρουν από τα χημικά φάρμακα. Παρασκευάζονται με μια διαδικασία σταδιακής επαναλαμβανόμενης αραίωσης και ανακίνησης. Μια διαδικασία που τα καθιστά ικανά να διεγείρουν το αμυντικό σύστημα του ίδιου του οργανισμού. Να λειτουργούν σύμφωνα με την αμυντική λειτουργία του συστήματος. Δηλαδή λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο χωρίς να το παραβιάζουν ή να αλλάζουν την αρχική του δομή του.

Ο τρόπος λειτουργίας του ομοιοπαθητικού φαρμάκου σύμφωνα με την αμυντική λειτουργία του συστήματος και ο υψηλός βαθμός αραίωσης, το καθιστούν ακίνδυνο και χωρίς παρενέργειες. Για αυτούς τους λόγους, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα συνταγογραφούνται και σε περιπτώσεις όπου άλλα φάρμακα θεωρούνται επιβλαβή.

Περισσότερα για την ομοιοπαθητική θα μάθουμε στον εκπαιδευτικό κύκλο που διοργανώνει η σχολή μας στην Αθήνα αλλά και Διαδικτυακά.

Πληροφορίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ

Κοινοποίηση σε
ΠΡΟΣΕΧΩΣ