Τι είναι η Νευρομυϊκή Μάλαξη (Neuromuscular Massage Therapy)

Το νευρομυϊκό μασάζ (neuromuscular massage therapy) είναι μια τεχνική μασάζ μαλακών ιστών που στοχεύει στην ανακούφιση χρόνιων διαταραχών και προβλημάτων των μυών και του νευρικού συστήματος. Χρησιμοποιείται κυρίως για τη διόρθωση της κυκλοφορίας, της συμπίεσης των νεύρων, των προβλημάτων στάσης και των επαναλαμβανόμενων τραυματισμών κίνησης. Στόχος του είναι να εστιάσει απευθείας στην πηγή του πόνου και να τον ανακουφίσει.

Αυτή η τεχνική μασάζ ξεκίνησε στην Ευρώπη κατά τη δεκαετία του 1930. Οι Stanley Lief και Boris Chaitow το ανέπτυξαν με έμφαση στην ψηλάφηση για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητους μαλακούς ιστούς. Η θεραπεία εμφανίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ της δεκαετίας του 1940 και του 1950. Η Δρ. Janet Travell ήταν η πρώτη γυναίκα προσωπική γιατρός προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών όταν ο Πρόεδρος John F. Kennedy χρειάστηκε ψηλάφηση του σημείου ενεργοποίησης για να ανακουφίσει το στρες και τις κράμπες της σπονδυλικής στήλης.

Από τη δεκαετία του 1990, η θεραπεία με νευρομυϊκό μασάζ εξελίσσεται και αλλάζει, καθώς ανακαλύπτονται νέες χειρωνακτικές τεχνικές. Ως ασκούμενος θεραπευτής νευρομυϊκού μασάζ, πρέπει συνεχώς να ενημερώνεστε, να κατανοείτε, να μαθαίνετε και να εφαρμόζετε τις νέες κινήσεις.

Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν το νευρομυϊκό μασάζ με το βαθύ μασάζ ιστών (deep tissue massage). Και οι δύο τεχνικές εστιάζουν βαθιά σε προβληματικά σημεία και ανακουφίζουν τον πόνο στην πλάτη. Ωστόσο, το νευρομυϊκό μασάζ επικεντρώνεται στο χτύπημα του νεύρου, ενώ το βαθύ μασάζ ιστού εστιάζει σε προβληματικές περιοχές και δύσκαμπτους μύες, τένοντες και ιστούς βαθιά μέσα στο δέρμα σας. Το βαθύ μασάζ ιστού μπορεί να είναι μια περιστασιακή θεραπεία, ενώ η  νευρομυϊκή θεραπεία που πρέπει να λάβει χώρα μέχρι να επουλωθεί πλήρως ο ασθενής. Η θεραπεία με νευρομυϊκό μασάζ αντιμετωπίζει επίσης περισσότερες ασθένειες από το βαθύ μασάζ ιστού, καθώς ο κύριος στόχος ενός μασάζ σε βαθύ ιστό είναι αποκλειστικά η ανακούφιση από την ένταση και τον πόνο στην πλάτη.

Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι οι θεραπευτές νευρομυϊκού μασάζ χρειάζονται χρόνια για να τελειοποιήσουν την τεχνική τους σε σύγκριση με άτομα που επικεντρώνονται σε βαθιές μασάζ ιστών. Δεδομένου ότι η νευρομυϊκή θεραπεία στοχεύει στην κύρια πηγή πόνου, οι θεραπευτές πρέπει να γνωρίζουν πού βρίσκονται οι μύες, πώς ρέουν οι ίνες, να κατανοούν τη στάση και το στρες και πώς συνεργάζονται οι μύες. Όσο περισσότερη εμπειρία έχει ένας θεραπευτής, τόσο καλύτερη θα είναι η εμπειρία σας και η μείωση του πόνου. Επομένως, πάντα να ερευνάτε τον θεραπευτή σας πριν τον επισκεφτείτε. Κάντε όσες ερωτήσεις θέλετε.

Η θεραπεία με νευρομυϊκό μασάζ αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων πέρα από την ανακούφιση του πόνου στην πλάτη ή άλλου μυϊκό πόνου, όπως:

  • Συμπτώματα καρπιαίου σωλήνα
  • Συμπτώματα ισχιαλγίας
  • Κράμπες στη γάμπα
  • Πόνος ισχίου, γόνατος και γνάθου
  • Πονοκέφαλοι
  • Πόνος κροταφογναθικής άρθρωσης (διαταραχές TMJ)
  • Σύνδρομο τριβής λαγονοκνημιαίας ζώνης
  • Πελματιαία απονευρωσίτιδα
  • Τενοντίτιδα

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της μορφής θεραπείας μασάζ είναι η αύξηση της ευελιξίας. Μόλις οι μύες συστέλλονται ή τεντώνονται, έχουν περιορισμένη κίνηση, στερούνται επίσης ροή αίματος, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένες τεχνικές νευρομυϊκού μασάζ διαλύουν αυτές τις τεντωμένες περιοχές και αφήνουν τους μύες σας να λάβουν τη σωστή ποσότητα αίματος και οξυγόνου.

Άλλα οφέλη από τη νευρομυϊκή θεραπεία περιλαμβάνουν αύξηση των επιπέδων ενέργειας, βελτιώσεις στην κυκλοφορία του αίματος, ισορροπημένο μυοσκελετικό και νευρικό σύστημα, μειωμένα επίπεδα τοξινών του σώματος και βελτιώσεις στη συνολική στάση του σώματος.

Περισσότερα για τη νευρομυϊκή μάλαξη θα μάθουμε στο σεμινάριο που διοργανώνει η σχολή μας. Πληροφορίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Κοινοποίηση σε
ΠΡΟΣΕΧΩΣ