Ο ρόλος του σπλήνα και πώς να τον ενισχύσουμε

Ο ρόλος του σπλήνα και πώς να τον ενισχύσουμε

Κατά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, η κόπωση συχνά αποδίδεται σε ανεπάρκεια του σπλήνα «qi» και συνήθως συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως απώλεια όρεξης, κοιλιακή πληρότητα ειδικά μετά τα γεύματα, χαλαρά κόπρανα, δύσπνοια και απαλό κίτρινο χρώμα στο δέρμα. Δεδομένου ότι ο σπλήνας είναι υπεύθυνος για τον μετασχηματισμό και τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών για σωματικές λειτουργίες, μια ανεπάρκεια στο σπλήνα «qi» θα οδηγήσει σε ανεπαρκή θρέψη για τα όργανα, καταστέλλοντας τις βέλτιστες λειτουργίες τους, αναγκάζοντας το άτομο να αισθάνεται αργό και κουρασμένο. Με την πάροδο του χρόνου, η ανεπάρκεια θα εμφανίσει εξωτερικά συμπτώματα όπως διακριτικά «σημάδια δοντιών» που μπορούν να αποτυπωθούν στις άκρες της γλώσσας.

Η ενίσχυση της λειτουργίας του σπλήνα είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στις θεραπείες της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, καθώς επιτρέπει την πιο αποτελεσματική απορρόφηση των τροφίμων.

  • Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να φροντίσετε τον Σπλήνα σας:
  • Χαλάρωση: Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι τα γεύματα είναι σημαντικές ώρες της ημέρας και ότι το φαγητό δεν πρέπει να αναμιγνύεται με την εργασία, την ανάγνωση ή την παρακολούθηση τηλεόρασης. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τη διέλευση των τροφίμων μέσω του σώματος και να επηρεάσει την πέψη.
  • Φάτε σε μέτριες ποσότητες: Η υπερβολική κατανάλωση οδηγεί σε υπερβολική επεξεργασία της σπλήνας και στασιμότητα των τροφίμων. Η σπλήνα δεν έχει αρκετό χρόνο για να αδειάσει το στομάχι σας πριν από το επόμενο γεύμα σας, προκαλώντας σας να αισθάνεστε πρησμένοι και κουρασμένοι.
  • Μασήστε καλά το φαγητό σας: Το μάσημα του φαγητού σας μειώνει πλήρως τον φόρτο εργασίας για το πεπτικό σας σύστημα και η τροφή απορροφάται πιο εύκολα. Αυτό επιτρέπει επίσης περισσότερο χρόνο για τα γεύματά σας, επιτρέποντάς σας να συνειδητοποιήσετε την αίσθηση της πληρότητας και να αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής.
  • Αποφύγετε κρύα ή διατηρημένα με απλή ψύξη ποτά: Πολύ κρύα ποτά μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον σπλήνα και το σώμα θα χρειαστεί χρόνο για να ζεσταθεί το φαγητό προτού αφομοιωθεί.

Όπως λέει και η παροιμία, “Είστε αυτό που τρώτε”. Μπορεί να είναι βολικό να αγνοήσετε τις καλές διατροφικές συνήθειες στο πολυάσχολο περιβάλλον, την ποιότητα ή την ποσότητα. Ωστόσο, η ανάπτυξη υγιών διατροφικών συνηθειών δεν είναι τόσο συγκεχυμένη ή περιοριστική όσο φαντάζονται πολλοί άνθρωποι. Μπορείτε να θρέψετε και να ενισχύσετε τη σπλήνα σας με πολλές μεθόδους για καλή υγεία, μακροζωία και ζωτικότητα.

Οι βασικές αρχές της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής διδάσκονται σε ετήσιο κύκλο στις σχολές μας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ

Κοινοποίηση σε