Οι μεσημβρινοί της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής

μεσημβρινοί παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής

Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ), οι μεσημβρινοί είναι κανάλια που σχηματίζουν ένα δίκτυο στο σώμα, μέσω του οποίου ρέει το qi (τσι=ζωτική ενέργεια). Το μπλοκαρισμένο qi προκαλεί πόνο ή ασθένεια. Η ροή του qi αποκαθίσταται χρησιμοποιώντας πίεση, βελόνες, αναρρόφηση ή θερμότητα σε εκατοντάδες συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος των μεσημβρινών.

Το σύνολο της θεωρίας της ΠΚΙ βασίζεται στην ύπαρξη του Yin (γιν) και του Yang (γιάνγκ), ή αλλιώς του κακού και του καλού, του κρύου ή της ζέστης κλπ.

Υπάρχουν 12 βασικοί μεσημβρινοί: Οι μεσημβρινοί Yin του βραχίονα είναι οι Πνεύμονες, η Καρδιά και το Περικάρδιο. Οι μεσημβρινοί Yang του βραχίονα είναι το Παχύ έντερο, το Λεπτό έντερο και ο Τριπλός θερμαστής. Οι Yin μεσημβρινοί του ποδιού είναι ο Σπλήνας, τα Νεφρά και το Ήπαρ. Οι μεσημβρινοί του Yang είναι το Στομάχι, η Ουροδόχος κύστη και η Χοληδόχος κύστη.

Δεδομένου ότι η μεσημβρινή λειτουργία δεν είναι πανομοιότυπη ούτε με το νευρικό σύστημα ούτε με το κυκλοφορικό σύστημα, τότε γιατί οι μεσημβρινοί μεταφέρουν qi όπως περιγράφεται στην κλασική θεωρία της κινεζικής ιατρικής και πώς επιτυγχάνεται αυτό; Ο πιο άμεσος τρόπος για την επίλυση αυτού του ζητήματος είναι να παρατηρήσετε πώς το μικρομοριακό υλικό μεταναστεύει σε μεσημβρινές γραμμές. Οι οδοί μετανάστευσης δεν είναι ούτε φλέβες-αρτηρίες ούτε λεμφαγγεία. Μόνο τα μικρομόρια μπορούν να μεταναστεύσουν κατά μήκος των μεσημβρινών και αυτή η μετανάστευση τροφοδοτείται από τις διαφορετικές πιέσεις που δημιουργούνται από την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Οι διαδρομές μετανάστευσης δεν είναι μόνο συνεχείς, αλλά και συνεπείς με μεσημβρινές γραμμές.

Η γνώση των μεσημβρινών είναι πολύ χρήσιμη σε όλους όσους ασκούν τις εναλλακτικές θεραπείες. Οι βασικές αρχές της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής σε συνδυασμό με τη Ρεφλεξολογία βοηθούν για περαιτέρω γνώση των επαγγελματιών στον χώρο των εναλλακτικών θεραπειών και διδάσκονται σε ετήσιο κύκλο της σχολής μας. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας ή δείτε ΕΔΩ

Κοινοποίηση σε