Αιθέρια έλαια και ιδιότητες

Τα Αιθέρια έλαια έχουν διαφορετικές χρήσεις και επιδράσεις και χρειάζεται να γνωρίζουμε τις ιδιότητές τους για να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε σωστά. Παρακάτω θα δούμε μερικά από αυτά και πού μπορούν να χρησιμεύσουν:

Βασιλικός: χρησιμοποιείται για να οξύνει τη συγκέντρωση και να ανακουφίσει μερικά από τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Μπορεί να ανακουφίσει πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Περγαμόντο: λέγεται ότι είναι χρήσιμο για το ουροποιητικό και το πεπτικό σύστημα. Όταν συνδυάζεται με το έλαιο ευκαλύπτου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των προβλημάτων του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από το άγχος και την ανεμοβλογιά.

Μαύρο πιπέρι: χρησιμοποιείται συνήθως για την τόνωση της κυκλοφορίας, μυϊκούς πόνους, άλγη και μώλωπες. Σε συνδυασμό με αιθέριο έλαιο τζίντζερ, χρησιμοποιείται για τη μείωση του πόνου της αρθρίτιδας και τη βελτίωση της ευελιξίας.

Χαμομήλι: μπορεί να θεραπεύσει το έκζεμα.

Citronella: είναι συγγενής του λεμονόχορτου και ενεργεί ως απωθητικό εντόμων.

Γαρύγαλλο: είναι ένα τοπικό αναλγητικό ή παυσίπονο που χρησιμοποιείται συνήθως για πονόδοντο. Χρησιμοποιείται επίσης ως αντισπασμωδικό, αντιεμετικό, για την πρόληψη του εμετού και της ναυτίας, και ως καρμπονιώδες, εμποδίζει τα αέρια στο έντερο. Έχει αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Ευκάλυπτος: μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των αεραγωγών κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος ή της γρίπης. Συχνά συνδυάζεται με μέντα. Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στον ευκάλυπτο, οπότε πρέπει να ληφθεί μέριμνα.

Γεράνι: μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προβλήματα δέρματος, να μειώσει το στρες και ως απωθητικό κουνουπιών.

Γιασεμί: έχει περιγραφεί ως αφροδισιακό. Ενώ ελλείπουν επιστημονικά στοιχεία, η έρευνα έχει δείξει ότι η οσμή του γιασεμιού αυξάνει τα βήτα κύματα, τα οποία συνδέονται με την επαγρύπνηση. Ως διεγερτικό, μπορεί να αυξήσει τη ροή αίματος του πέους.

Λεβάντα: χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό για μικρές εγκοπές και εγκαύματα και για την ενίσχυση της χαλάρωσης και του ύπνου. Λέγεται ότι ανακουφίζει από κεφαλαλγία και συμπτώματα ημικρανίας.

Λεμόνι: λέγεται ότι βελτιώνει τη διάθεση και βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του στρες και της κατάθλιψης.

Δενδρολίβανο: μπορεί να προάγει την ανάπτυξη των τριχών, να ενισχύει τη μνήμη, να προλαμβάνει τους μυϊκούς σπασμούς και να υποστηρίζει το κυκλοφορικό και το νευρικό σύστημα.

Σανταλόξυλο: πιστεύεται από ορισμένους ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες.

Τεϊόδεντρο: λέγεται ότι έχει αντιμικροβιακές, αντισηπτικές και απολυμαντικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται συνήθως σε σαμπουάν και προϊόντα φροντίδας του δέρματος, για τη θεραπεία ακμής, εγκαυμάτων και δαγκωμάτων.

Θυμάρι: λέγεται ότι βοηθά στη μείωση της κόπωσης, της νευρικότητας και του στρες.

Μυριόφυλλο: χρησιμοποιείται για τη θεραπεία συμπτωμάτων κρύου και γρίπης και για τη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων.

Το λάδι για μασάζ με αιθέρια έλαια πρέπει θα αναμιχθεί με ένα “λάδι βάσης” που αραιώνει το έλαιο και παρέχει λίπανση.

Προσοχή: Τα αιθέρια έλαια δεν είναι βρώσιμα διότι είναι τοξικά για τον οργανισμό.

Για επιπλέον πληροφορίες όσο αφορά τα αιθέρια έλαια, τις ιδιότητες και τη σωστή χρήση τους, μπορείτε να παρακολουθήσετε τον ολοκληρωμένο κύκλο Αρωματοθεραπείας της σχολής μας. Επικοινωνήστε για περισσότερα.

Κοινοποίηση σε